Discursos de gènere en la política legislativa: un estudi de cas

Autors/ores

  • Marc Barbeta Viñas Universitat Autònoma de Barcelona
  • María Jesús Izquierdo Benito Universitat Autònoma de Barcelona

Resum

El present treball té com a propòsit fer una contribució empírica a l’anàlisi de la influència del gènere en les elits polítiques. Apliquem els models teòrics que defineixen la construcció dels gèneres com a posicions psíquiques i socials diferenciades generalment en funció del sexe a les activitats parlamentàries. I desenvolupem una anàlisi qualitativa que aborda el gènere en els debats parlamentaris. El material analitzat l’hem extret dels textos corresponents a les sessions de debat sobre la proposta de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, recollides als Diaris de Sessions dels dies 28 i 29 de setembre del 2005. Més enllà de la contribució a la perspectiva sociològica que suposa l’anàlisi realitzada, a partir dels resultats d’aquesta, emfatitzem en la necessitat de la incorporació de les dones en la vida política en tant la seva infrarepresentació corre en paral•lel a una orientació dels debats cap a la confrontació, l'objectivisme i l’ universalisme característics del gènere masculí, i una escassa presència relativa de discursos centrats en la conciliació de posicions, i les necessitats de les persones, trets que caracteritzen el gènere femení.

Paraules clau

Gènere, Estil de lideratge, Agenda política, Elit política

Biografia de l'autor/a

Marc Barbeta Viñas, Universitat Autònoma de Barcelona

Marc Barbeta Viñas: DEA per la Universitat Autònoma de Barcelona, és actualment doctorand en Sociologia per la mateixa universitat, on desenvolupa la Tesi doctoral en el camp de la investigació en sociologia del consum. Així mateix, treballa en un projecte d'investigació en el grup de recerca GESES del departament de sociologia de la UAB.

Publicades

17-02-2014

Com citar

Barbeta Viñas, M., & Izquierdo Benito, M. J. (2014). Discursos de gènere en la política legislativa: un estudi de cas. Athenea Digital. Revista De Pensamiento E investigación Social, 14(1), 143–171. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v14n1.997

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.