Athenea Digital -núm. 5 primavera 2004-

La Cerdanya, ¿una ciudad al final del milenio? Metamorfosis del espacio, la identidad y el paisaje cerdà

La Cerdanya, una ciutat al tombant del mil·leni? Metamorfosi de l’espai, la identitat i el paisatge cerdà


Pep Vivas i Elías

Universitat Oberta de Catalunya
Programa de Doctorat en Psicologia Social. Universitat Autònoma de Barcelona

pvivasi@uoc.edu

 

Esta tesis está planteada en forma de viajes y, por tanto, está repleta de recorridos a través de la experiencia de uno mismo como ciudadano/a, de trayectos particulares sobre ámbitos de saber concretos, de etapas particulares vividas al traspasar los diferentes espacios cotidianos, etc. Todo ello se convierte en los fundamentos que muestran una visión particular (de las muchas visiones que una persona puede obtener) de cómo la realidad de la Cerdanya se ha ido transformando a lo largo del siglo pasado, enfatizando, sobre todo, en su tramo final y, destacando abundantemente, la impactante metamorfosis que ha sufrido a lo largo de las dos últimas décadas a partir de la proliferación, a lo largo del territorio ceretano, del fenómeno de las segundas residencias (sobre todo a partir de la inauguración del Túnel del Cadí). Asimismo, tratamos de analizar cómo las formas y las interacciones sociales de la comarca han “evolucionado” en el sentido querido y deseado por la urbanidad y por la técnica, es decir, destacamos la importancia que ha tenido la metrópolis barcelonina y la tecnología en la evolución social de la comarca. Lo que pretendemos explicar con este trabajo es cómo la ciudad se ha extendido a lo largo del territorio catalán, visualizar su llegada a la Cerdanya y adivinar cuáles son los efectos de esta llegada a nivel del espacio, del paisaje y de la identidad ceretana. En definitiva, aquello que tratamos de detallar es cómo el discurso de la ciudad se ha impuesto, ha quedado instituido, a lo largo de la demarcación catalana, cómo la palabra urbana ha tomado forma en todas sus expresiones y formas, cómo las palabras de la urbe se han desplazado hasta sitios que, hasta hace poco tiempo, estaban apartados o en extremo de la metrópolis.

Para poder explicar en el quinto viaje cual ha sido esta metamorfosis, iniciaremos previamente una reflexión teórica que girará alrededor de cuatro conceptos: el espacio, la ciudad, el paisaje y la identidad social, los cuales son analizados y repensados desde el punto de vista de una Psicología Ambiental Crítica (etiquetada aquí como Psicología Ambiental Espacializada). De esta forma, proponemos cuatro viajes diferentes, los cuales son una parte de los mismos trayectos que mí "yo" ha hecho para poder escribir el volumen (de palabras) que supone este trabajo. La estrategia que utilizamos para hacer memoria y recordar de forma más clara estos desplazamientos, y también para ayudaros en vuestras travesías (si os leéis el trabajo en algún momento), será que la palabra (escrita o visual) tome el máximo protagonismo posible. Así pues, lo que queda escrito es una especie de guía turística sobre estos viajes, entendida ésta en el sentido más puro del término, es decir, como aquella guía llena de indicaciones, de itinerarios y de fotografías sobre los lugares más significativos y simbólicos que hemos visitado o que tenéis que visitar. En cierta medida, este texto se convertirá en una especie de álbum lleno de fotografías, con breves explicaciones teóricas y cotidianas sobre el espacio, la ciudad, el paisaje y la identidad social. Al final de cada uno de estos cuatro viajes encontraréis una especie de apunte final (a modo de síntesis) sobre estas travesías que pretenden enfatizar, destacar y/o relacionar algún aspecto o concepto concreto del trayecto con el tema que nos ocupa: la transformación de la Cerdanya en una ciudad límite. De esta manera relacionamos cada apartado, digamos más teórico, con la realidad ceretana actual.

Así pues, viajemos:

Primero, por el espacio, en el cual problematizamos sobre el mismo como una entidad que está fuera de nosotros, que está divorciada de nuestro "yo"; y como una continuidad entre los espacios individuales y sociales. Éste será el principal argumento para plantear una primera crítica a la Psicología Ambiental que se obstina en separar ambos espacios (el de la persona con el del medio ambiente). A partir de esta crítica, presentamos diversas nociones sobre el espacio y explicamos cuáles son sus elementos, marcando la diferencia entre el espacio como "contenedor" y el espacio como "relación". Analizada esta diferencia, enfatizamos en que el espacio es sobre todo el lugar en el cual la palabra puede ser desplegada y, por lo tanto, se da, de forma clara, una sinonimia entre espacio y realidad. Es entonces cuando descubrimos que todo aquello que nos rodea tiene un significado, pero que, al mismo tiempo, también se relativiza que este hecho siempre sea así. Para que se dé esta significamentación del espacio, introducimos el concepto de lugar y, también explicamos cómo ésta se pierde en los no lugares o los "lugares de paso". Finalizamos este primer viaje presentando el actual espacio de los flujos como consecuencia de la movilidad constante que se produce en el interior de este espacio actual gracias a los elementos que incorpora y, explicando por qué el espacio es el gran escenario del discurso ciudadano.

Segundo, por la ciudad, donde detallamos los diferentes fragmentos de la cual está compuesta, contextualizados en el etiquetado tiempo de la globalización. El primer argumento presentado será la disolución de la ciudad a lo largo del territorio catalán, cómo ésta se ha hecho inalcanzable en el campo visual de Amelie y cómo la ciudad ha muerto. El segundo fragmento señala, al exhibir la ciudad unas dimensiones tan amplias, que ahora ésta nos puede resultar extraña, que podemos caer en la trampa de no comprender e interpretar muy bien aquello que nos dice (a causa de este cambio de escala y de dimensiones). Será entonces cuando planteamos la "vieja" y "bella" práctica del paseo por la ciudad para retomar y entender de nuevo aquello que ella nos está susurrando. En una tercera parte de la ciudad nos situamos en un nivel hiper-real, es decir, en la ciudad postmoderna construida a base de un constante delirio de metáforas y de símbolos actuales. Al sobreinterpretar la ciudad de esta manera, hará falta que nos situemos de nuevo en el contexto de la calle para poder entender el cuarto fragmento de la ciudad: aquél que nos habla de la cotidianeidad de la misma; y, en la quinta, la más romántica parte de este viaje: la ciudad de la luz. Para finalizar este viaje os proponemos que visitéis una nueva porción de la metrópolis: la ciudad límite, como parte de ésta que está ubicada justo en los extremos de ella. Descubriremos, por lo tanto, cómo es este modelo de ciudad y, para acabar, la Cerdanya será presentada como ejemplo de este tipo de ciudad, teniendo en cuenta que esta región de los Pirineos, después de la lectura de todo nuestro trayecto, ya habrá perdido todo aquel encanto de antaño.

Tercero, por el paisaje y, en el contexto de la realidad urbana actual, descubriremos que éste se ha convertido en un gran decorado que actúa como trasfondo de nuestras interacciones sociales. El paisaje, en la postmodernidad, es entendido como un espectáculo y una simulación. A partir de esta idea, en este tercer viaje, volveremos a tomar posición dentro de la Psicología Ambiental Tradicional para presentar diferentes nociones de este concepto. A partir de aquí, plantearemos, de nuevo, una crítica desde una posición construccionista y explicaremos el paisaje desde esta perspectiva como un producto cultural, como una palabra, como una forma textual y como el canal por el cual pasa el tiempo y se fusionan los horizontes históricos y sociales. Al final de este viaje profundizaremos en la metáfora de la seducción del paisaje y pasaremos a entender éste último como un recurso mercantil y turístico.

Cuarto, por la identidad social. Nos detendremos otra vez en la Psicología Ambiental Tradicional para reflejar, de forma breve, cómo esta disciplina ha estudiado, a partir de un cúmulo de conceptos, la relación espacio-identidad social. Expuestas estas nociones plantearemos una crítica construccionista a esta manera de conectar espacio e identidad social, y por lo tanto, de nuevo, daremos relevancia al lenguaje en el papel que ejerce en la construcción de la identidad social y colectiva. En una segunda parte de este viaje divagaremos por el mundo simbólico de la casa y de la comarca ya que, desde la antropología y desde otras disciplinas, se consideran a estos constructos sociales como partes estructurales de las identidades colectivas comarcales. En las últimas páginas de este trayecto exhibiremos cuáles son los elementos que conforman aquello que nosotros hemos nombrado identidad colectiva ceretana y, presentaremos unas identidades que están muy de moda en el contexto de la sociedad de la información y del conocimiento: las nómadas.

Estos cuatro viajes no serán los únicos que hagáis. También, cómo no, podréis disfrutar de una travesía por la Cerdanya: por la "de antes" y por la "de ahora". Será el quinto viaje que os proponemos. Para poder hacerlo, no sólo recurriremos a las fotografías y a las palabras (utilizadas como recurso en los viajes anteriores) sino que también dispondremos de poemas, de novelas, de artículos, de redacciones, etc., e incluso, de algún cuadro (pintado al óleo). Todos estos recursos nos permitirán reconstruir cómo era la región al iniciarse el siglo anterior, y también nos ayudarán a construir cómo es la comarca en el contexto de la ciudad postmoderna.

Finalizados estos cinco viajes podremos pensar en un nuevo tipo de Psicología Ambiental (en el transcurso de los viajes iréis encontrando diversas pistas) que problematice y ponga de manifiesto el papel de los discursos, de las palabras, de los textos... en la explicación de los fenómenos y de los procesos psicoambientales; una Psicología Ambiental que tenga en cuenta los aspectos sociales, históricos y culturales en el momento de averiguar cuáles son las consecuencias o los efectos de la homogenización del territorio, del espacio, del paisaje y de la identidad social; una Psicología Ambiental que analice verdaderamente los conceptos ambientales en el interior de las realidades en las cuales vienen dados; en definitiva una Psicología Ambiental que estudie, definitivamente, la interacción entre nuestros "yos" y el medio ambiente que rodea a éstos (ya que ya no habrá separación posible entre ellos).

 

La Cerdanya, una ciutat al tombant del mil·leni? Metamorfosi de l’espai, la identitat i el paisatge cerdà

Aquesta tesi esta plantejada en forma de viatges i, per tant, està plena de recorreguts a través de l’experiència d’un mateix com a ciutadà, de trajectes particulars sobre àmbits de saber concrets, d’etapes particulars viscudes al traspassar els diferents espais quotidians, etc. Tot això es converteix en els fonaments per mostrar una visió particular (de les moltes visions que una persona pot tenir) de com la realitat de la Cerdanya s’ha anat transformant al llarg del segle passat, posant èmfasis, sobretot, en el seu tram final i, destacant copiosament, la impactant metamorfosis que ha sofert en les dues darreres dècades donada la proliferació, arreu del territori cerdà, del fenomen de les segones residències (sobretot a partir de la inauguració del Túnel del Cadí). Tanmateix, tractem d’analitzar com les formes i les interaccions socials de la comarca han “evolucionat” en el sentit volgut i desitjat per la urbanitat i per la tècnica, és a dir, destaquem la importància que ha tingut la metròpolis barcelonina i la tecnologia en l’evolució social de la comarca. Per tant, allò que pretenem explicar és, com la metròpolis barcelonina s’ha estès al llarg del territori català, visualitzar la seva arribada a la Cerdanya i esbrinar quin són els efectes d’aquesta vinguda a nivell de l’espai, del paisatge i de la identitat ceretana. En definitiva, allò que tractem de detallar és com el discurs de la ciutat s’ha imposat, ha quedat instituït, al llarg de la demarcació catalana, com la paraula urbana ha pres forma en totes les seves expressions i formes, com els mots de les urbs s’han desplaçat fins a indrets que, fins fa poc temps, restaven apartats o al llindar de la metròpolis.

Per poder explicar, en un cinquè viatge quina ha estat aquesta metamorfosi, prèviament encetem una reflexió teòrica que gira al voltant de quatre conceptes: l’espai, la ciutat, el paisatge i la identitat social, els quals són analitzats i repensats des del punt de vista d’una Psicologia Ambiental més crítica (etiqueta aquí com a Psicologia Ambiental Espacialitzada). Per tant, proposem quatre viatges diferents, els quals són una part dels mateixos trajectes que el meu “jo” ha fet per poder escriure el volum (de paraules) que suposa aquest treball. L’estratègia que utilitzem per fer memòria i recordar de forma més clara aquests desplaçaments, i per també ajudar-vos en les vostres travessies (quan us llegiu aquest treball si us bé de gust), serà que la paraula (escrita o visual) prengui el màxim protagonisme possible. Així doncs, allò que resta escrit és una mena de guia turística sobre aquests viatges, entesa aquesta en el sentit més pur del terme, és a dir, com aquella guia plena d’indicacions, d’itineraris i de fotografies sobre els indrets més significatius i simbòlics que hem visitat o que heu de visitar. En certa mesura, aquest text es convertirà en una mena d’àlbum ple de fotografies, amb breus explicacions teòriques i quotidianes, sobre l’espai, la ciutat, el paisatge i la identitat social. Al final de cadascun d’aquests quatre viatges trobareu una mena d’apunt final (de síntesi) sobre aquestes travessies que pretenen emfasitzar, destacar o relacionar algun aspecte o concepte concret del trajecte amb el tema que ens ocupa: la transformació de la Cerdanya en una ciutat llindar. D’aquesta manera relacionem cada apartat, diguem-ne més teòric, amb la realitat ceretana actual.

Així doncs viatgem:

Per l’espai, en el qual problematitzem sobre l’espai com a una entitat que està “fora” de nosaltres, que està divorciada del nostre “jo”; i com una continuïtat entre els espais individuals i socials. Aquest serà el principal argument per plantejar una primera crítica a la Psicologia Ambiental que s’obstina en separar ambdós espais (el de la persona amb el del medi ambient). A partir d’aquesta crítica, presentem diverses nocions sobre l’espai i expliquem quins són els seus elements, i marquem la diferència entre l’espai com a “contenidor” i l’espai com a “relació”. Un cop analitzada aquesta diferència emfasitzem que l’espai és sobretot el lloc en el qual la paraula pot ser desplegada i, per tant, s’esdevé, de forma clara, una sinonímia entre espai i realitat. És aleshores quan descobrim que tot allò que ens envolta té un significat però també relativitzem que aquest fet sempre sigui així. Perquè es doni aquesta significamentació de l’espai introdueixo el concepte de lloc i, també expliquem com aquesta es perd en els no-llocs o “llocs de pas”. Finalitzem aquest primer viatge presentant l’actual espai dels fluxos com a conseqüència de la mobilitat constant que es produeix a l’interior d’aquest espai actual gràcies als elements que hi incorpora i explicant perquè l’espai és el gran escenari del discurs ciutadà.

Per la ciutat, on detallem els diferents fragments de la qual està composada aquesta, contextualitzats en l’etiquetat temps de la globalització. El primer argument presentat serà la dissolució de la ciutat al llarg del territori català, com aquesta s’ha fet inabastable en el camp visual d’Amelie i com aquesta ha mort. El segon fragment assenyala, un cop exhibides aquestes dimensions tan àmplies, que ara la ciutat ens pot resultar estranya, que podem caure en el parany de no comprendre i interpretar molt bé allò que ens diu (donat aquest canvi d’escala i de dimensions). Serà aleshores quan plantegem la “vella” i “bella” pràctica del passeig per la ciutat per reprendre i entendre de nou allò que ella ens està xiuxiuejant. En una tercera part de la ciutat ens situem a un nivell hiper-real, és a dir, en la ciutat postmoderna construïda a base d’un constant deliri de metàfores i de símbols actuals. Al sobreinterpretar la ciutat d’aquesta manera caldrà que ens situem de nou en el context del carrer per poder entendre el quart fragment de la ciutat: aquell que ens parla de la quotidianetat de la ciutat; i en la cinquena, i més romàntica, part d’aquest viatge: la ciutat de la llum. Per finalitzar aquest viatge us proposem que visiteu un nou fragment i concepte de ciutat: la ciutat llindar, com a part de la metròpolis que està ubicada just en els extrems d’aquesta. Descobrirem, per tant, com és aquest model de ciutat i, per acabar, la Cerdanya serà presentada com a exemple d’aquest tipus de ciutat, tenint en compte que aquesta contrada dels Pirineus, després de la lectura de tot el nostre trajecte, ja haurà perdut tot aquell encant d’antany.

Pel paisatge, i en el context de la realitat urbana actual descobrirem que aquest s’ha convertit en un gran decorat que actua com rerafons de les nostres interaccions socials. El paisatge, en la postmodernitat, és entès com un espectacle i una simulació. Donat aquest inici, en aquest tercer viatge tornarem a prendre posició dins de la Psicologia Ambiental Tradicional per presentar diferents nocions d’aquest concepte. A partir d’aquí, plantejarem, de nou, una critica des d’una posició construccionista i explicarem el paisatge des d’aquesta perspectiva com un producte cultural, com una paraula, com una forma textual i com el canal pel qual passa el temps i es fusionen els horitzons històrics i socials. Al final d’aquest viatge aprofundirem en la metàfora de la seducció del paisatge i en entendre aquest últim com un recurs mercantil i turístic.

Per la identitat social ens aturarem un altre cop en la Psicologia Ambiental Tradicional per anotar-vos, de forma breu, com aquesta disciplina ha estudiat, a partir d’un cúmul de conceptes, la relació espai-identitat social. Un cop exposades aquestes nocions plantejarem una crítica construccionista a aquesta manera de connectar espai i identitat social, i per tant, de nou, donarem rellevància al llenguatge en el paper que exerceix en la construcció de la identitat social i col·lectiva. En una segona part d’aquest viatge divagarem pel món simbòlic de la casa i de la comarca, donat que des de l’antropologia i des d’altres disciplines consideren a aquests constructes socials com a parts estructurals de les identitats col·lectives comarcals. En les últimes planes d’aquest trajecte exhibirem quins són els elements que conformen allò que nosaltres hem anomenat identitat col·lectiva cerdana i, presentarem unes identitats que estan molt de moda en el context de la societat de la informació i del coneixement: les nòmades.

Aquests quatre viatges no seran els únics que fareu. També, com no, podreu gaudir d’una travessia per la Cerdanya: per la “d’abans” i per la “d’ara”. Serà el cinquè viatge que us proposo. Per poder-lo fer, no solament recorrerem a les fotografies i a les paraules (utilitzades com recurs en els viatges anteriors) sinó que també disposarem de poemes, de novel·les, d’articles, de redaccions, etc., i fins i tot, d’algun quadre (pintat a l’oli) els quals ens permetran reconstruir com era la contrada al iniciar-se el segle anterior, i que també ens ajudaran a construir com és la comarca en el context de la ciutat postmoderna.

Un cop finalitzats aquests cinc viatges podrem pensar en un nou tipus de Psicologia Ambiental (i en el decurs dels viatges hi anireu trobant diverses pistes) que problematitzi i que posi de manifest el paper dels discursos, de les paraules, dels textos, dels mots... en l’explicació dels fenòmens i dels processos psicoambientals; una Psicologia Ambiental que tingui en compte els aspectes socials, històrics i culturals en el moment d’esbrinar quines són les conseqüències o els efectes de la homogenització del territori, de l’espai, del paisatge i de la identitat social; una Psicologia Ambiental que analitzi vertaderament els conceptes ambientals en l’interior de les realitats en les quals venen donats; en definitiva una Psicologia Ambiental que estudi, d’una vegada per sempre, la interacció entre els nostres “jos” i el medi ambient que envolta a aquests (ja que ja no hi haurà separació possible entre ells).