Homosexuals, bolleres i rarets: posicions polítiques en el moviment lèsbic i gai

Autores/as

  • Gerard Coll-Planas

Resumen

En l’article em plantejo com a objectiu mostrar la diversitat de projectes polítics, sovint en conflicte, que hi ha dins del moviment lèsbic i gai.

Parteixo dels tres models culturals d’expressió de l’homosexualitat proposats per Alberto Mira (2004),  decandentista, homòfil i camp, dels quals reviso els principals debats teòrics i polítics que susciten. En primer lloc, plantejo si viure al marge del model establert ofereix més llibertat o és una interiorització de l’homofòbia (prenent com a exemple els posicionaments de Jean Genet i Michel Foucault). En segon lloc, exploro si és possible reivindicar una normalitat que no generi noves exclusions (seguint la reflexió sobre la normalitat que planteja Judith Butler). Finalment, presento la discussió sobre si la cultura camp reprodueix o subverteix les regles del gènere (a través del debat entre Sheila Jeffreys i Judith Butler).

En base als models culturals elaboro una tipologia de posicions polítiques (normalització del fet homosexual, transformació i queer) que aplico al cas del moviment lèsbic i gai català.

Palabras clave

Movimientos sociales, Gais y lesbianas, Género, Política, Social movements, Gays and lesbians, Gender, Politics

Biografía del autor/a

Gerard Coll-Planas

Becari FI en el Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB

-Diploma d’estudis avançats (DEA) al Departament de Sociologia de la UAB.

-Realització de la memòria de recerca de Doctorat (tesina) “El moviment lèsbic i gai català: una proposta analítica de posicions polítiques”, presentada el setembre de 2006.

-Autor et al. (2008), 'Cuestiones sin resolver en la Ley Integral de Medidas contra la Violéncia de Género: las distinciones sexo/género y violencia/agresión', Papers de Sociologia, 87.

-Autor et al. (2007) “Revisión crítica del concepto de institucionalización: propuesta de distinción analítica y aplicación en el estudio de tres movimientos sociales”. Comunicació al IX Congreso Español de Sociología, del 13 al 15 de setembre a Barcelona.

Publicado

01-10-2008

Cómo citar

Coll-Planas, G. (2008). Homosexuals, bolleres i rarets: posicions polítiques en el moviment lèsbic i gai. thenea igital. evista e ensamiento investigación ocial, (14), 41–61. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n14.423

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.